Životne vještine - kuhanje
Autor: Krasnodor Mikša, 28. 4. 2022.
U sklopu nastave fakultativnog predmeta Životne vještine, u nastavnoj cjelini Domaćinstva, učenici 2. G okušali su se u kuhanju.
Jela su bila vrlo zahtjevna i učenici su odradili cijeli proces: od pripreme namirnica, kuhanja i serviranja do čišćenja nakon ukusnog obroka. Kuhali su 2 vrste juha (od rajčice i celera), 2 glavna jela (junetinu a'la wild i knedle od žemlji i špagete bolognes), a za desert palačinke s čokoladom i preljevom od šumskog voća.
Osim kuhanja, u kurikulumu predmeta Životne vještine za nastavnu cjelinu Domaćinstvo predviđeno je još čišćenje i šivanje, i opcionalno peglanje. A sve s ciljem sticanje vještina organizacije i planiranja prostora, vremena, zadataka, komunikacije i suradnje u timskom radu, kuhanja različitih sastojaka u improviziranoj kuhinji s ograničenim resursima, prilagođavanja različitim osobnostima u grupi, snalažljivost i kreativnost u procesima koje ne poznaju od ranije, vještine i svijest o potrebi čišćenja prostora i rekvizita prije i poslije uporabe...
Osim Domaćinstva, u nastavi ovog predmeta bavili su se i učenjem o sebi i drugima, svojim i tuđim emocijama, pogledima na svijet, ponašanjima u određenim situacijama, komunikacijom verbalnom i neverbalnom, prepoznavanjem poruka, izricanjem svog mišljenja i pohvala drugima, osvještavanjem vlastitih vrijednosti, odnosima...
Cilj je ovog fakultativnog predmeta razviti životne vještine potrebne za funkcioniranje osobno i u zajednici.
Predmet Životne vještine vodi Tatjana Papst, a od nastavnika na ručku bile su Sanja Markuš i Anamarija Aleksić koje su kao prava komisija sve kulinarske uratke ocijenile vrlo visokim ocjenama.
Ostale slike možete vidjeti na školskoj stranici na Facebooku i Instagramu.