preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

Login

BEECOME (Bees in Europe: an Example of Challenges Over Men and Environment)

Vrsta projekta

Erasmus+, KA2

Trajanje projekta

1. rujna 2018. - 31. kolovoza 2020.

O projektu

Glavne su aktivnosti projekta izučavanje pčela i njihovih staništa s posebnim naglaskom na ugroženost i zaštitu pčela i njihovih staništa. U drugoj godini projekta aktivnosti će biti usmjerene na izučavanje pčelinjih proizvoda i njihovu primjenu u prehrani i medicini.

Sudionici projekta

College Privé Notre-Dame, Marvejols, Francuska

Werner-Heisenberg-Gymnasium, Neuwieda, Njemačka

HBLA für Wein - und Obstbau Klosterneuburg, Klosterneuburg, Austrija

Istituto Comprensivo N. 3 – PATTI, Patti, Italija

Federación EFAS CV La Malvesia, Llombai, Španjolska

Srednja škola Bedekovčina, Bedekovčina, Hrvatska

 

 

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
B.E.E.C.O.M.E. u Italiji (galerija+video+Press Clipping)
Autor: Krasnodor Mikša, 26. 1. 2019.

 

 

Učenici i nastavnici Srednje škole Bedekovčina vratili su se s prvog partnerskog sastanka Erasmus+ projekta B.E.E.C.O.M.E. - Bees in Europe: an Example of Challenges Over Man and Environment održanog na Siciliji, u gradu Pattiju. 


Na prvom susretu sudjelovali su nastavnici Mara Ivančević i Daniel Gavran (voditelj projekta) i učenici Filip Hren, Jelena Obadić, Đivo Vatović, Hrvoje Bočkaj i Patricija Čekolj, uz partnere iz Italije, Njemačke, Austrije, Španjolske i Francuske.

Projekt ''B.E.E.C.O.M.E.'' traje dvije godine, a iznosi 188.000 eura. Glavne aktivnosti vezane su uz proučavanje pčela i njihovih staništa s posebnim naglaskom na ugroženost i zaštitu pčela i njihovih staništa. Nadalje će aktivnosti biti usmjerene na izučavanje pčelinjih proizvoda i njihovu primjenu u prehrani i medicini.

   

Domaćin u Italiji bila je škola Istituto Comprensivo N. 3 – PATTI. Nakon upoznavanja sa školom i njezinim radom, svi sudionici imali su i prijem kod načelnika Pattija.

Tema prvog susreta u Italiji bila je predstaviti svim sudionicima projekta rezultate prvog projektnog zadatka vezanog uz same pčele: od anatomije pčele, njene evolucije, razvoja i organizacije pčelinje zajednice do orijentacije i komunikacije pčela, sakupljanja nektara i pretvorbe nektara u med. Pripremu navedenih tema učenici su trebali napraviti u svojim školama te su ih na zajedničkom susretu prezentirali ostalim partnerima.

U sklopu posjeta organizirana je i terenska nastava s upoznavanjem pčelara iz Nacionalnog parka Nebrodi koji su pričali o pčelarenju i razvoju pčelarstva. S obzirom na specifičnost tla vulkanskog podrijetla, veliki utjecaj na razvoj pčelarstva ima specifična klima kao i samoniklo medonosno bilje na višim nadmorskim visinama gdje se ovi pčelinjaci nalaze. Pčelari ovog područja kažu kako su u davna vremena imali sicilijansku crnu pčelu (Apis melifera siciliana) koju su zamijenili sedamdesetih godina prošlog stoljeća talijanskom pčelom (Apis melifera ligustica) radi većih prinosa meda i oko 80 % proizvedenog meda dolazi upravo od te pčele. Zadnjih godina intenzivno se radi na vraćanju izvorne crne sicilijanske pčele koja je manje produktivna, ali je otporna na mnoge bolesti na koje talijanska pčela nije.   

Prezentacija koju su održali naši učenici nalazi se u privitku vijesti.

U sklopu projekta učenici i nastavnici posjetili su i mnoge kulturne i povijesne znamenitosti sjeverne i sjeveroistočne Sicilije: Tindari i grčki teatar, Castelbuono, nacionalni park Parco dei Nebrodi i Cefalu.

Idući susret održava se u španjolskoj Valenciji u ožujku.

Ostatak galerije prvog projektnog susreta možete pogledati na službenoj stranici Srednje škole Bedekovčina na Facebooku.Priloženi dokumenti:
Anatomija-pcela-s-videima.pptx (5.72 MB)


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju