preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

Login

BEECOME (Bees in Europe: an Example of Challenges Over Men and Environment)

Vrsta projekta

Erasmus+, KA2

Trajanje projekta

1. rujna 2018. - 31. kolovoza 2020.

O projektu

Glavne su aktivnosti projekta izučavanje pčela i njihovih staništa s posebnim naglaskom na ugroženost i zaštitu pčela i njihovih staništa. U drugoj godini projekta aktivnosti će biti usmjerene na izučavanje pčelinjih proizvoda i njihovu primjenu u prehrani i medicini.

Sudionici projekta

College Privé Notre-Dame, Marvejols, Francuska

Werner-Heisenberg-Gymnasium, Neuwieda, Njemačka

HBLA für Wein - und Obstbau Klosterneuburg, Klosterneuburg, Austrija

Istituto Comprensivo N. 3 – PATTI, Patti, Italija

Federación EFAS CV La Malvesia, Llombai, Španjolska

Srednja škola Bedekovčina, Bedekovčina, Hrvatska

 

 

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
BEECOME u Austriji
Autor: Krasnodor Mikša, 21. 9. 2019.

 

Učenici i nastavnici Srednje škole Bedekovčina boravili su od 9. do 13. rujna 2019. u Austriji u sklopu novog projektnog susreta Erasmus+ projekta BEECOME (Bees in Europe: an Example of Challenges Over Men and Environment).


Ovo je bio četvrti susret partnera u projektu koji se bavi izučavanjem pčela i njihovih staništa s posebnim naglaskom na ugroženost i zaštitu pčela i njihovih staništa. Domaćin ovog susreta bila je škola HBLAuBA iz Klosterneuburga iz Beča, a hrvatski projektni tim činili su učenici Filip Hren, Daria Benkotić, Barbara Salatko, Matija Stanić i Ira Frka i njihovi nastavnici Ivan Pogačić i Daniel Gavran, koji je i koordinator projekta za školu.

   

Tema ove mobilnosti bila je proizvodnja matica, prilikom čega su posjetili proizvođača matica Mr. Biena u okolici Beča te se upoznali s načinom pčelarenja u Austriji. Domaćin ih je upoznao s najsitnijim detaljima ove proizvodnje: od starosti i odabira određene ličinke do prijenosa ličinki u matičnjake i proizvodnje selekcioniranih matica. Tom prilikom održana je demonstracija obilježavanje matica, a tijekom boravka otvorile su se i teme trenutnog stanja i problema u pčelarstvu. Osim proizvodnje matica ovo se gospodarstvo bavi i proizvodnjom meda i meda s dodacima, od kojih su najviše oduševljenja izazvali okusi meda s aronijom, kavom i Nutellom.

   

Kako se prilikom svakog projektnog susreta predstavljaju rezultati nekih aktivnosti i istraživanja vezanih uz temu projekta, učenici Srednje škole Bedekovčina predstavili su se projektnim plakatima, na kojima su objasnili razvojni ciklus medonosnih biljaka lipe i lavande.

Plakati u prilogu.

U sklopu sudjelovanja na projektnim aktivnostima svi su partneri posjetili i nacionalni park na Dunavu, a obišli su i Beč i njegove bitnije kulturne znamenitosti. Nadalje, posjetili su Landesmuseum u St. Poltenu, s naglaskom na svijet kukaca. Ujedno su obišli i regiju Wachau poznatu po vinogradima i voćnjacima, kojom dominiraju marelice i vinska sorta (zeleni vretliner – Grüner vertliner).

   

Zadnji dan u Austriji bio je predviđen za obilazak škole i školskih poligona. Ova škola, HBLAuBA iz Klosterneuburga, slovi za jednu od najuređenijih i najpoznatijih poljoprivrednih škola u Austriji. Specifičnost škole je da obrazuje isključivo vinare, vinogradare i voćare iz cijele Austrije. Nastava se provodi tijekom pet godina. Škola posjeduje vinograde i voćnjake u kojima dominiraju jabuka, marelica, šljiva, drenjak, bazga, oskoruša i bobičasto voće, uz mnoge druge voćne vrste. U sklopu škole nalazi se učenički dom u kojem su bili smješteni učenici koji su sudjelovali u projektu, a upoznali su i učenike, od kojih ih je najviše dojmio gradišćanski Hrvat Franz Jagschitz, učenika 5. razreda ove škole.

Idući susret svih škola sudionik projekta BEECOME održat će se u Bedekovčini u ožujku sljedeće godine.Priloženi dokumenti:
plakat_1_austrija.pdf (560.84 KB)
plakat_2_-_austrija.pdf (569.17 KB)


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju