preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

 > Projekti  > Erasmus+  > FutEUre Food
 

 

                 

FutEUre Food 

Erasmus+ projekt:

2020-1-NL01-KA229-064630_4

Trajanje projekta

1. rujna 2020. - 31. kolovoza 2022.

Partneri:

Insula College, Halmaheiraplein, Nizozemska - glavni koordinator

Střední Odborná škola pro administrativu Evropské Unie, Češka

Liceo Monjardín, Španjolska

Lundellska skolan, Švedska

Srednja škola Bedekovčina, Bedekovčina, Hrvatska

 

O projektu:

 

"FutEUre Food" je inovativni projekt za učenike pet srednjih škola koji se provodi u pet različitih europskih zemalja. Dob učenika koji sudjeluju u projektu je 15-18 godina i poželjno je da imaju afiniteta prema znanosti. Tijekom razmjene učenika, učenici će biti uključeni u brojne radionice i posjetiti lokalno sveučilište, gdje će imati priliku slušati predavanja i sudjelovati u radionicama studenata i sveučilišnih nastavnika, a na kraju „znanstvenog tjedna“ će predstaviti naučeno učenicima osnovnih škola koji su u dobi od 10-12 godina i njihovim učiteljima. Time se nastoje povezati i objediniti tri velika obrazovna sustava.

 

“FutEUre Food” je ambiciozan projekt koji uključuje mnoge različite teme i ciljeve, a središnja tema je hrana. Budućnost same hrane i svih resursa vezanih za hranu su globalni problem koji se tiče odgovornosti svakoga od nas te se dotiče raznovrsnih tema i pitanja. Očekuje se da će do 2050. na našem planetu živjeti deset milijardi ljudi. Dvije milijarde više nego trenutno, u roku od tri desetljeća. Ovo je jedan od najvećih izazova našeg vremena. Kako bi se osigurala dovoljna količina hrane za stalno rastuću svjetsku populaciju, bit će potrebne značajne prilagodbe svakog pojedinca.

 

Čovječanstvo ne može preživjeti bez hrane, zato ako se želimo održati u bliskoj budućnosti, moramo se orijentirati prema  planovima o proizvodnji hrane na inovativan i ekološki održiv način. Može se reći da je ovo jedan od najvećih izazova našeg vremena. Osigurati dovoljno hrane za stalno rastuću svjetsku populaciju nije jednostavno te su potrebne značajne prilagodbe sada i u budućnosti s obzirom na dosadašnji razvoj situacije. Nije važna samo količina hrane, već i kvaliteta i način proizvodnje hrane, a da se pri tome što više očuva priroda i prijeko potrebni prirodni resursi. S vremenom ćemo vjerojatno trebati promijeniti vrstu hrane koju konzumiramo, a to će također dovesti do kulturoloških promjena. Konvencionalna poljoprivreda je do sada stvorila i određene probleme pa naglasak treba staviti na ekološki prihvatljive ciljeve i proizvodnju, a uz sve spomenuto čovječanstvo se suočava i s problemom klimatskih promjena. To će imati značajan utjecaj na uzgoj usjeva te ćemo si morati postavljati brojna pitanja. Koje kulture mogu podnijeti sušu ili ekstremno vlažne uvjete? Može li povrće rasti u slanoj vodi? Je li sigurno jesti GMO hranu? Ovo je samo nekoliko primjera problema s kojima će se morati nositi ova i sljedeća generacija. Pitanje je: jesu li današnji mladi ljudi spremni za to?

 

Web stranica projekta: https://futeurefood.eu/

 

 

 


Vijesti

Erasmus+ projekt "FutEUre Food" - Susret projektnih timova u Švedskoj

Autor: Daniela Usmiani, 6. 4. 2023.

 

 

U periodu od 27. - 31-3-2023. osam učenika škole u pratnji dvoje nastavnika sudjelovali su na projektnom susretu u Uppsali u partnerskoj školi Lundellska skolan "Skrapan".

 

Zajedno s učenicima partnerskh škole iz Švedske, Nizozemske i Španjolske sudjelovali su u nizu aktivnosti u okviru kojih su izrađivali prezentacije, plakate i edukativne igre kojima su predstavili važnost vode, životinja i biljaka učenicima mlađe dobi.

Uz to imali su priliku upoznati se s predivnim sveučilišnim gradom Uppsalom, koji je poznat po velikom broju sveučilišta koji pohađaju studenti iz cijelog svijeta, te družiti se sa prijateljima u okviru neobaveznog druženja i zabavnih aktivnosti.

Iako je period u kojem su učenici boravili u Švedskoj bio izuzetno hladan (temperature su bile do -15° po noći), snijeg je dao posebnu čar ovom vrlo zanimljivom gradiću.

Na mobilnosti su sudjelovli učenici Stela Čuk, Hana Harapin, Lucija Pugar, Marta Burić, Lorena Moštak, David Družinec, Vilim Vnučec i Luka Hudek u pratnji profesorice Daniele Usmiani i Davora Stankovića, koordinatora projekta.

kako nam je bilo možete vidjeti na videu koji su izradile profesorice iz Nizozemske:

Ovo je bio treći susret dvogodišnjeg Erasmus+ projekta, a završni susret odigrat će se u našoj školi, u periodu od 7. -13.svibnja 2023. tijekom kojeg ćemo zajedno s Agronomskim fakultetom u Zagrebu pripremiti edukativne materijale na temu tla, na temelju kojih će učenici izraditi niiz edukatvnih materijala koje će predstaviti učenicima Osnovne škole Bedekovčina.

Vjerujemo da ćemo našim gostima, projektnim partnerima omogućiti jedno lijepo i zanimljivo druženje te predivne trenutke u našoj lijepoj Bedekovčini. 




CMS za škole logo
Srednja škola Bedekovčina / Gajeva 1, HR-49221 Bedekovčina / ss-bedekovcina.skole.hr / ured@ss-bedekovcina.skole.hr
preskoči na navigaciju