preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

Login

Prema modernoj europskoj školi

Prema modernoj europskoj školi jednogodišnji je projekt u sklopu programa Erasmus+, Ključna aktivnost 1 – Mobilnost u svrhu učenja za pojedince, financiran od strane Europske unije posredstvom nacionalne Agencije za mobilnost i programe EU. U provođenju projekta sudjelovat će devet nastavnika Srednje škole Bedekovčina različitih profila (od stručnih suradnika – pedagoginje i psihologa, nastavnika općih predmeta – hrvatskog, engleskog i latinskog jezika, geografije, nastavnica informatike i matematike, nastavnice stručnih predmeta) koji će provesti po tjedan dana na stručnom usavršavanju u inozemstvu, a zatim putem edukacije ostalih kolega nastavnika, preko radionica za nastavnike – razrednike, uvrštavanjem novih nastavnih jedinica u promijenjeni kurikulum određenih nastavnih predmeta, uvođenjem suvremenijih metoda poučavanja u svakodnevnu nastavu, korištenjem najrazličitijih izvora znanja, naročito na engleskom jeziku, parcijalnim uvođenjem nastave na engleskom jeziku..., nastojati osuvremeniti provođenje nastave u školi i učiniti je zanimljivijom.

Ciljevi projekta kreću se u dva osnovna smjera:

1. Spriječiti rano napuštanje školovanja i odustajanje od obrazovanja. Manjkavo obrazovanje velika je prepreka u zapošljavanju mladih. Slabo obrazovanje, nespremnost za tržište rada, niska razina komunikativnosti i nespremnost na cjeloživotno učenje, pa čak i promjenu zanimanja tokom života, znatno ograničava mogućnost napredovanja i uspjeha u budućnosti. Zanimljivija, osuvremenjena nastava i adekvatna psihološka pomoć trebale bi svim učenicima pomoći da uspješno završe srednjoškolsko obrazovanje bez neuspjeha i preranog napuštanja školovanja.
2. Drugi cilj odnosi se na povisivanje motivacije za uspjehom u učenju i daljnjem nastavku školovanja kod nadarenih učenika. Upućivanjem na dodatne izvore znanja, korištenje računalnih tehnologija i stranih jezika u proširivanju nastavnih sadržaja, promjenom kurikuluma zbog zahtjeva za uspješnijim svladavanjem osnovnih i dodatnih ispita državne mature ili prijemnih ispita na pojedinim fakultetima... trebalo bi rezultirati povećanim uspjehom prilikom upisivanja željenih studija, dobrom podlogom za uspješno studiranje i spremnost na cjeloživotno učenje i napredovanje.

Oba cilja vode k ostvarenju zacrtanih misije i vizije škole: stvoriti kvalitetnu školu, sa zadovoljnim učenicima, nastavnicima i roditeljima i lokalnim partnerima, a također se počinje provoditi Europska strategija Škole pripremljena za budućih pet godina.

Sanja Markuš, koordinatorica projekta

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Individualno usavršavanje u Malagi (galerija)
Autor: Krasnodor Mikša, 26. 3. 2016.

 

 

Od  6. do 12. ožujka 2016. stručni suradnik Srednje škole Bedekovčine Tomislav Čekolj boravio je u španjolskoj Malagi u sklopu Erasmus+ KA1 projekta koji je namijenjen indivudualnom stručnom usavršavanju u području općeg obrazovanja. 


Kao jedini Hrvat pridružio se sudionicima iz Danske, Estonije, Njemačke, Slovenije, Turske, Grčke, Češke i Francuske. Posebno oduševljava da je, zahvaljujući ovakvim projektima, predstavnik Francuske doputovao egzotičnog otoka La Reunion koji se nalazi u Indijskom oceanu istočno od jugoistočne obale Afrike.

Putovanje je rađeno u suradnji s organizacijom English Matters koja je odlično odradila posao strukturiranja posjeta jednom od poznatijih andaluzijskih gradova. Cilj susreta bio je upoznati španjolski obrazovni sustav te cijelu kulturu, što je i učinjeno preko brojnih posjeta školama, fakultetima te važnijim andaluzijskim povijesnim simbolima.

U prvom danu susreta skupili su se u hotelskoj konferencijskoj dvorani svi sudionici projekta, predstavili te upoznali. Vodič Eduardo, jedan od utemeljitelja English Mattersa, nakon toga je održao predavanja o važnim odrednicama španjolske kulture, povijesti, političkog ustroja i ekonomije te kasnije o kronologiji razvoja španjolskog obrazovnog sistema. Slijedeća 3 dana jutarnji sati bili su okupirani  posjetama srednjim i osnovnim školama u okolici Malage.

U školama su se nesmetano mogla pratiti predavanja, razgovarati s nastavnicima, učenicima, ravnateljima, sustručnjacima te ostalim dionicima nastavnog procesa. Posebno je istaknut odlazak u projektnu srednju školu u kojoj su učenici glavni akteri nastavog procesa jer svaki predmet uče preko projektnih zadataka koje u zadanom roku moraju predstaviti nastavnicima. U radu se uopće ne koriste udžbenici, već i-padovi, a ocijena je zbroj nastavnikove i učeničke procjene vlastitog i tuđeg rada u grupi.  

Nakon posjeta školama popodnevni sati bili su namijenjeni vođenim posjetima Picassovom muzeju i arapskoj tvrđavi Alcazaba, gdje su tek nedavno slučajno otkrili da ispod utvrde leži i starorimsko kazalište. U petak su se autobusima zaputili prema Granadi gdje su prvo posjetili tamošnji najveći fakultet. Ovdje su slušali zanimljivo predavanje jednog redovnog profesora koji je povezujući povijest, književnost i slikarstvo obajsnio kako je nastala europska predrasuda o lijenim i strastvenim Španjolcima. Nakon toga su posjetili monumentalnu arapsku kraljicu svih utvrda – Alhambru, gdje su svi bili zatečeni njezinom ljepotom. Zadnji dan susreta posjetili su jednu srednju školu nedaleko od centra Malage gdje im je prosvjetni inspektor dodatno objasnio neke specifičnosti španjolskog obrazovnog sustava u kojem se prosvjetni radnicu u načelu osjećaju vrlo vrijednim i cijenjenim radnicima, unatoč lošoj ekonomskoj situaciji u cijeloj zemlji. Na samom završetku su svi održali prezentacije o razlikama i sličnostima između kulture i obrazovnih sustava Španjolske i domicilnih zemalja.

''Na kraju puta sa sobom nosim neke lijepe slike Andaluzijskog načina života i povijesti, zadovoljna lica nastavnika i učenika u njihovim školama, mnogo informacija o obrazovnom sustavu te prijateljstva i moguće suradnje s drugim europskim školama u nekim novim projektima. Tko zna, možda završimo i na La Reuninou.''

Galerija.

Tomislav Čekolj                                                                     

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju