preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

Login

Prema modernoj europskoj školi

Prema modernoj europskoj školi jednogodišnji je projekt u sklopu programa Erasmus+, Ključna aktivnost 1 – Mobilnost u svrhu učenja za pojedince, financiran od strane Europske unije posredstvom nacionalne Agencije za mobilnost i programe EU. U provođenju projekta sudjelovat će devet nastavnika Srednje škole Bedekovčina različitih profila (od stručnih suradnika – pedagoginje i psihologa, nastavnika općih predmeta – hrvatskog, engleskog i latinskog jezika, geografije, nastavnica informatike i matematike, nastavnice stručnih predmeta) koji će provesti po tjedan dana na stručnom usavršavanju u inozemstvu, a zatim putem edukacije ostalih kolega nastavnika, preko radionica za nastavnike – razrednike, uvrštavanjem novih nastavnih jedinica u promijenjeni kurikulum određenih nastavnih predmeta, uvođenjem suvremenijih metoda poučavanja u svakodnevnu nastavu, korištenjem najrazličitijih izvora znanja, naročito na engleskom jeziku, parcijalnim uvođenjem nastave na engleskom jeziku..., nastojati osuvremeniti provođenje nastave u školi i učiniti je zanimljivijom.

Ciljevi projekta kreću se u dva osnovna smjera:

1. Spriječiti rano napuštanje školovanja i odustajanje od obrazovanja. Manjkavo obrazovanje velika je prepreka u zapošljavanju mladih. Slabo obrazovanje, nespremnost za tržište rada, niska razina komunikativnosti i nespremnost na cjeloživotno učenje, pa čak i promjenu zanimanja tokom života, znatno ograničava mogućnost napredovanja i uspjeha u budućnosti. Zanimljivija, osuvremenjena nastava i adekvatna psihološka pomoć trebale bi svim učenicima pomoći da uspješno završe srednjoškolsko obrazovanje bez neuspjeha i preranog napuštanja školovanja.
2. Drugi cilj odnosi se na povisivanje motivacije za uspjehom u učenju i daljnjem nastavku školovanja kod nadarenih učenika. Upućivanjem na dodatne izvore znanja, korištenje računalnih tehnologija i stranih jezika u proširivanju nastavnih sadržaja, promjenom kurikuluma zbog zahtjeva za uspješnijim svladavanjem osnovnih i dodatnih ispita državne mature ili prijemnih ispita na pojedinim fakultetima... trebalo bi rezultirati povećanim uspjehom prilikom upisivanja željenih studija, dobrom podlogom za uspješno studiranje i spremnost na cjeloživotno učenje i napredovanje.

Oba cilja vode k ostvarenju zacrtanih misije i vizije škole: stvoriti kvalitetnu školu, sa zadovoljnim učenicima, nastavnicima i roditeljima i lokalnim partnerima, a također se počinje provoditi Europska strategija Škole pripremljena za budućih pet godina.

Sanja Markuš, koordinatorica projekta

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Discovering Renaissance Art in Florence (galerija)
Autor: Krasnodor Mikša, 5. 9. 2016.

 

 

Od 22. do 27. kolovoza 2016. nastavnica Sanja Markuš u sklopu aktivnosti projekta „Prema modernoj europskoj školi“ pohađala je stručni seminar „Discovering Renaissance Art in Florence“ koji je osim teoretske nastave uključivao i posjet svim renesansnim građevinama i muzejima s kolekcijom najznačajnijih slikarskih i skulpturalnih djela u Firenci, gradu u kojem je rođena renesansa.


Uvodno dan proučavao je korijene renesanse, romaničku i gotičku umjetnost u Firenci (Krstionica katedrale, crkve San Miniato i Santa Croce, katedrala Santa Maria del Fiore. Slike na dasci 14. stoljeća – Giotto i Cimabue.) i obilazak gradske vijećnice.

   

Slijedila je umjetnost Quattrocenta – rane renesanse (arhitekt Brunelleschi, kipar Donatello i slikar Masaccio), posjet crkvi Santo Spirito i San Miniato al Monte te opus slikara Masaccioa, posjet kapeli obitelji Brancacci i crkvi Santa Maria Novella (prva primjena perspektive u slikarstvu – Sv. Trojstvo, Masaccio) i posjet katedralnom kompleksu i Muzeju katedrale.

Nakon teme umjetnosti Cinquecenta – visoke renesanse, tematski su se obradili Sandro Botticelli, univerzalni umjetnici Leonardo da Vinci i Rafael te Michelangelo Buonarotti, odnosno proučavanje njegovih djela u Firenci u galeriji Akademija (David, Robovi, Pieta Rondanini, srednjovjekovno slikarstvo poliptiha, muzej glazbenih instrumenata) i novoj sakristiji crkve San Lorenzo gdje se nalaze Medicejski grobovi.

Zadnji dan bio j eorganiziran posjet jednoj od najpoznatijih svjetskih znamenitosti - Galeriji Uffizi i poslijepodne izlet u Sienu.

Bilo je to vrlo intenzivno i zahtjevno stručno usavršavanje na samim izvorima renesansne umjetnosti. Odličan način da se stečenim znanjem unaprijedi nastava predmeta Povijest arhitekture i umjetnosti i tako u samim učenicima potakne ljubav prema umjetnosti graditeljstva i eventualno pomogne u odabiru budućeg zanimanja.

Galerija.

Sanja Markuš

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju