preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

Login

Prema modernoj europskoj školi

Prema modernoj europskoj školi jednogodišnji je projekt u sklopu programa Erasmus+, Ključna aktivnost 1 – Mobilnost u svrhu učenja za pojedince, financiran od strane Europske unije posredstvom nacionalne Agencije za mobilnost i programe EU. U provođenju projekta sudjelovat će devet nastavnika Srednje škole Bedekovčina različitih profila (od stručnih suradnika – pedagoginje i psihologa, nastavnika općih predmeta – hrvatskog, engleskog i latinskog jezika, geografije, nastavnica informatike i matematike, nastavnice stručnih predmeta) koji će provesti po tjedan dana na stručnom usavršavanju u inozemstvu, a zatim putem edukacije ostalih kolega nastavnika, preko radionica za nastavnike – razrednike, uvrštavanjem novih nastavnih jedinica u promijenjeni kurikulum određenih nastavnih predmeta, uvođenjem suvremenijih metoda poučavanja u svakodnevnu nastavu, korištenjem najrazličitijih izvora znanja, naročito na engleskom jeziku, parcijalnim uvođenjem nastave na engleskom jeziku..., nastojati osuvremeniti provođenje nastave u školi i učiniti je zanimljivijom.

Ciljevi projekta kreću se u dva osnovna smjera:

1. Spriječiti rano napuštanje školovanja i odustajanje od obrazovanja. Manjkavo obrazovanje velika je prepreka u zapošljavanju mladih. Slabo obrazovanje, nespremnost za tržište rada, niska razina komunikativnosti i nespremnost na cjeloživotno učenje, pa čak i promjenu zanimanja tokom života, znatno ograničava mogućnost napredovanja i uspjeha u budućnosti. Zanimljivija, osuvremenjena nastava i adekvatna psihološka pomoć trebale bi svim učenicima pomoći da uspješno završe srednjoškolsko obrazovanje bez neuspjeha i preranog napuštanja školovanja.
2. Drugi cilj odnosi se na povisivanje motivacije za uspjehom u učenju i daljnjem nastavku školovanja kod nadarenih učenika. Upućivanjem na dodatne izvore znanja, korištenje računalnih tehnologija i stranih jezika u proširivanju nastavnih sadržaja, promjenom kurikuluma zbog zahtjeva za uspješnijim svladavanjem osnovnih i dodatnih ispita državne mature ili prijemnih ispita na pojedinim fakultetima... trebalo bi rezultirati povećanim uspjehom prilikom upisivanja željenih studija, dobrom podlogom za uspješno studiranje i spremnost na cjeloživotno učenje i napredovanje.

Oba cilja vode k ostvarenju zacrtanih misije i vizije škole: stvoriti kvalitetnu školu, sa zadovoljnim učenicima, nastavnicima i roditeljima i lokalnim partnerima, a također se počinje provoditi Europska strategija Škole pripremljena za budućih pet godina.

Sanja Markuš, koordinatorica projekta

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Usavršavanje poučavanja Engleskog jezika na Malti (galerija)
Autor: Krasnodor Mikša, 9. 9. 2016.

 

Od 1. do 5. kolovoza 2016. godine nastavnica Petra Končić u sklopu aktivnosti Erasmus+ projekta individualnog usavršavanja nastavnika „Prema modernoj europskoj školi“ pohađala je stručni tečaj „Spice Up Your Teaching Methodology in Practice Today“ na Malti u organizaciji ETI Malta (English Training Institute). 


Tečaj se odvijao u St. Julianu na Malti, obuhvaćao teoretsku nastavu i vježbe u malim grupama, kao i razmjenu dobrih iskustava iz prakse s nastavnicima iz drugim europskih zemalja.

Program je sadržavao i kulturalne aktivnosti, posjet znamenitostima te glavnom gradu Malte, Valletti, kao i učenje o bogatoj povijesti i jezičnim utjecajima na Malti.

  

Tečaj je krenuo s prikazom različitih stilova učenja te aktivnostima usmjerenim na motivaciju učenika. U grupama smo raspravljali o aktivnostima kojima možemo navesti učenike na govor i poticati na razgovor. Drugi dan aktivnosti su bile usmjerene na tzv. oživljavanje diktata, tj. upotrebu diktata u modernoj verziji, zatim aktivnosti vezane za glazbu i njezinu upotrebu u nastavi te učenje o novim načinima poučavanja kolokacija u nastavi stranog jezika.

U sklopu kulturalnog programa posjetili smo srednjovjekovni grad Mdinu i saznali o važnom utjecaju katolicizma na kulturu Malte.

Naredni dan aktivnosti su uključivale korištenje cuisinare rods u nastavi jezika te storytelling. Učili smo kako modernizirati aktivnosti govorenja te na koji način priče ukomponirati u nastavu Engleskog jezika. Svi sudionici imali su priliku osmisliti i izvesti pred grupom svoju priču, što je bilo vrlo zanimljivo i kreativno iskustvo.

Zadnja dva dana aktivnosti uključivalo je neke nove ideje o korištenja video i audio zapisa u nastavi te projekte u kojima su svi sudionici imali priliku razmijeniti ideje, što je bilo vrlo produktivno. Također, vježbali smo poučavanje gramatike i idioma u engleskom jeziku. Posjetili smo i glavni grad Malte, Vallettu, pogledali film o bogatoj povijesti Malte, raznim kulturalnim i jezičnim utjecajima te njenoj važnoj ulozi u Drugom svjetskom ratu.

Erasmus + tečaj bio je vrlo dinamično i korisno iskustvo, s mnogo novih aktivnosti koje se mogu iskoristiti i podijeliti s kolegama s ciljem poboljšanja i modernizacije nastave Engleskog jezika.

Galerija.

Petra Končić

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju