preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

Login

Safety card

SŠ Bedekovčina je kao partner početkom ove školske godine krenula u realizaciju projekta „Safety card“ u području obrazovanja odraslih koji će se financirati sredstvima EU-a. Idejni začetnik i prijavitelj projekta je „Faktia“, tvrtka grada Forrsa iz Finske koja se bavi edukacijom odraslih. Oni su jedni od vodećih u tom području u Finskoj. Projekt traje dvije godine. U njemu sudjeluju tri zemlje – Finska, Estonija i Hrvatska. Iz Hrvatske sudjeluju dvije institucije: SŠ Bedekovčina i Visoka škola za sigurnost iz Zagreba. Partner iz Estonije je strukovna škola „Ida-Virumaa Kutsehariduskeskus“ iz grada Jõhvi.

Projektom će se postići povećanje mobilnosti i razmjene znanja i vještina unutar ustanova partnera u projektu, kao i povećanje sigurnosti u području podizanja i prijenosa tereta u sve tri države iz kojih dolaze partneri. Time se postiže jačanje struke sigurnosti na međunarodnoj razini te se kroz novostvoreni program cjeloživotnog učenja postiže zaštita zdravlja i života ljudi, napredak društva u cjelini, održivi gospodarski rast i razvoj te veća društvena kohezija. U projektu će se analizirati i uskladiti sadržaji strukovnog obrazovanja odraslih i metode osposobljavanja u području dizanja i prijenosa tereta na siguran način, na europskoj razini, kako bi se poboljšala kvaliteta ponude osposobljavanja koja ima izravan utjecaj na smanjenje broja nesreća – ozljeda i materijalnih šteta. Ovakvo osposobljavanje će omogućiti i veću radnu mobilnost. Osposobljeni polaznici dobit će potvrde o osposobljavanju u vidu certifikata „Safety card“.  

Glavni koordinator projekta je Raija Salo iz tvrtke „Faktia Koloutus OY“ iz Finske. Koordinatori projekta u partnerski institucijama su:

1.      Helju Virunurm – Ida-Virumaa Kutsehariduskekus, Estonija

2.      Irina Kacian Ivetić – Visoka škola za sigurnost, Hrvatska

3.      Tajana Sedak Benčić – Srednja škola Bedekovčina, Hrvatska.

Vijesti / News
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Završna konferencija projekta Safety card
Autor: Krasnodor Mikša, 2. 10. 2016.

 

 

U Zagrebu je održana završna konferencija projekta „Safety card - osposobljavanje za rad na siguran način u području podizanja tereta“. 


Organizator konferencije bila je Visoka škola za sigurnost iz Zagreba, jedna od partnerskih institucija u ovom projektu. Glavna koordinatorica projekta, Raija Salo, predstavila je sam projekt i njegove ciljeve. Maaria Silvius, ravnateljica tvrtke Faktia OY, predstavila je tvrtku koja je bila vodeća institucija u ovom projektu. Koordinatorice iz partnerskih institucija, Helju Virunurm (Ida-Viruma Kutsehariduskeskus), Irina Kacian Ivetić (Visoka škola za sigurnost) i Tajana Sedak Benčić (Srednja škola Bedekovčina), predstavile su svoje ustanove i aktivnosti koje su realizirane tijekom provođenja projekta. Od Markkua Hanhirova iz Finske i Jurija Kuzmina iz Estonije imali smo prilike čuti o praksi u području zaštite na radu s osvrtom na područje podizanja tereta. Od Ane Bogadi-Šare iz Visoke škole za sigurnost saznali smo kakva je praksa u tom području u Republici Hrvatskoj. Antun Matija Filipović iz Visoke škole za sigurnost je predstavio sadržaj programa za on-line osposobljavanje - mrežnu stranicu projekta i Moodle platformu na kojoj se nalaze nastavni materijali.

U ime domaćina sudionike je pozdravio Nenad Kacian, dekan Visoke škole za sigurnost. U ime Srednje škole Bedekovčina pozdrave je uputila i ravnateljica Vera Hrvoj. Skup su pozdravile i uvažene gošće: Karolina Ivanković, pomoćnica ministrice Ministarstva rada i mirovinskog sustava RH, Gordana Paškvan Budiselić, viša stručna savjetnica u Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Marija Zavalić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, Snježana Štefok, voditeljica službe za edukaciju, informiranje i međunarodnu suradnju u Zavodu za unapređivanje zaštite na radu.

Ovom konferencijom projekt je priveden kraju. Svi gosti istakli su veliki značaj ishoda ovog projekta i zbog područja u kojem je realiziran (podizanje tereta) i zbog činjenice da se radi o obrazovanju odraslih. Također je istaknuto da je edukacija radnika važan preduvjet za rad na siguran način i očuvanje zdravlja ljudi. Partnerske institucije pokušat će realizirati nove projekte kojima bi dosadašnje iskustvo proširili na druga područja.

Tajana Sedak Benčić, prof.,

koordinatorica projekta

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju