preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

Login
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Povelja o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada
Autor: Krasnodor Mikša, 4. 11. 2019.

 

 

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja pozvalo je Srednju školu Bedekovčina na potpisivanje „Povelje o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050. godine“.


Potpisivanje povelje organiziralo se u četvrtak, 24. listopada 2019., u sklopu "Četvrtog otvorenog dijaloga partnera" koji organizira samo Ministarstvo, a u ime Srednje škole Bedekovčina i ravnateljice Vere Hrvoj, Povelju je potpisala nastavnica stručnih predmeta u graditeljstvu Sanja Markuš.

Novi i stari partneri – potpisnici Povelje surađivat će s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja na dekarbonizacijom fonda zgrada, odnosno postizanju energetskih i klimatskih ciljeva, obnovi zgrada i građenju zgrada gotovo nulte energije s ciljem dodatnog smanjenja emisija stakleničkih plinova, povećanju udjela obnovljivih izvora energije, poboljšanju energetske sigurnosti te uvođenju inovacija i pametnih tehnologija. Potpisivanjem Povelje potiče se kontinuirana suradnja na izradi Dugoročne strategije obnove nacionalnog fonda zgrada i prelazak na standard gradnje zgrada gotovo nulte energije (nZEB).

Povelja se potpisuje između tijela državne uprave i realnog sektora radi jače međuresorne komunikacije i suradnje, kao i potrebe za stvaranjem široke mreže povezanih stručnjaka kako bi se dostigli zacrtani ciljevi, kako je u svome govoru naglasila pomoćnica ministra za graditeljstvo, procjene vrijednosti nekretnina i energetsku učinkovitost u zgradarstvu doc.dr.sc. Maja-Marija Nahod.

Povelju je do sada potpisalo 40-ak partnera, a na susretu s Ministarstvom Srednja škola Bedekovčina bila je jedna od samo dvije pozvane škole na razini Republike Hrvatske. Partneri potpisnici Povelje nadalje će pružati potporu promicanju dekarbonizacije zgrada u svojim daljnjim aktivnostima.

Potpisivanje Povelje organiziralo je Ministarstvo u sklopu susreta koji je za temu imao izmjena i dopuna Zakona o gradnji, promicanje elektromobilnosti, pojednostavljenja pregleda sustava grijanja i sustava hlađenja ili klimatizacija u zgradama, podešavanja i nadzor tehničkih sustava zgrada, definiranja zahtjeva vezanih na postavljanje uređaja za samoregulaciju te sustave automatizacija i upravljanja zgradama, kao i  izmjene u sustavu izdavanja ovlaštenja za energetsko certificiranje zgrada.

Slika: Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja
 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju