preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

Login

MOPS – Modernizacija kurikuluma za suvremen i održiv poljoprivredni sektor

Srednja škola Bedekovčina, zajedno s Gradom Svetim Ivanom Zelinom, Zagrebačkom županijom i Udrugom proizvođača marke vina „Kraljevina Zelina“, postala je partner Srednjoj školi Dragutina Stražimira koja je dobila bespovratna sredstva iz ESF-a za projekt MOPS – Modernizacija kurikuluma za suvremen i održiv poljoprivredni sektor koji je u cijelosti financiran kroz Europski Socijalni Fond (ESF) u iznosu od 1.575.558,30 kuna. Provedba projekta je počela 1. svibnja 2015. i trajat će do 30. travnja 2016.

Cilj je projekta modernizirati i pilotirati kurikulum poljoprivrednog tehničara-općeg sadržajima za hidroponski uzgoj biljaka te za analizu vina i analizu tla, koji će biti temeljeni na suradnji s poslodavcima i socijalnim partnerima kako bi se stvorili relevantni ishodi učenja. Upravo je analiza vina i tla uočena kao ključna za osiguranje kvalitete u vinogradarskoj, ratarskoj ali i voćarskoj proizvodnji te hidroponski uzgoj kao nova tehnologija koja osigurava visoke prinose, ali zahtijeva i adekvatno obrazovanje, što većina poljoprivrednika nema. S druge strane, projektom se želi ojačati kapaciteti strukovnih škola stručnim usavršavanjima nastavnika, ne samo iz spomenutih sadržaja nego i suvremenih odgojno-obrazovnih metoda poučavanja za osiguravanje stjecanja modernih kompetencija učenika.

Svi partneri prepoznali su važnost ulaganja u modernizaciju postojećih obrazovnih sadržaja kako bi se učenicima pružile suvremene kompetencije koje će im omogućiti bolji položaj na tržištu rada. 

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Studijsko putovanje u Italiju (galerija)
Autor: Krasnodor Mikša, 2. 12. 2015.

 

U sklopu projekta Modernizacija kurikuluma za poljoprivredni sektor nastavnici strukovnih predmeta partnerskih škola SŠ Dragutina Stražimira i SŠ Bedekovčina boravili su od 15. do 20. studenog 2015. na studijskom putovanju u Italiji. 


Posjećena je poljoprivredna škola Istituto Duca degli Abbruzzi u Padovi gdje smo se upoznali sa školskim  sustavom u Italiji, odnosom školstva s proizvodnim sektorom te školskim poduzećem u  kojem učenici odrađuju praktičnu nastavu.

Slijedili su posjeti proizvođačima lisnatog povrća u tlu i u hidroponskom uzgoju, i to tehnikom hranjivog filma.

Posjetili smo i vinariju Cantina Colli Eugane koja je vlasništvo 700 zadrugara sa 700 ha vinograda, a osim proizvodnje vina imaju i laboratorij za ispitivanje vina te  muzej vinarstva.

Osim stručnih sadržaja razgledali smo Padovu i upoznali se s njenim kulturno-povijesnim znamenitostima.

Galerija.                                     

Mirjana Hudi – Vlahek, dipl.ing.agr.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju