preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

Login

MOPS – Modernizacija kurikuluma za suvremen i održiv poljoprivredni sektor

Srednja škola Bedekovčina, zajedno s Gradom Svetim Ivanom Zelinom, Zagrebačkom županijom i Udrugom proizvođača marke vina „Kraljevina Zelina“, postala je partner Srednjoj školi Dragutina Stražimira koja je dobila bespovratna sredstva iz ESF-a za projekt MOPS – Modernizacija kurikuluma za suvremen i održiv poljoprivredni sektor koji je u cijelosti financiran kroz Europski Socijalni Fond (ESF) u iznosu od 1.575.558,30 kuna. Provedba projekta je počela 1. svibnja 2015. i trajat će do 30. travnja 2016.

Cilj je projekta modernizirati i pilotirati kurikulum poljoprivrednog tehničara-općeg sadržajima za hidroponski uzgoj biljaka te za analizu vina i analizu tla, koji će biti temeljeni na suradnji s poslodavcima i socijalnim partnerima kako bi se stvorili relevantni ishodi učenja. Upravo je analiza vina i tla uočena kao ključna za osiguranje kvalitete u vinogradarskoj, ratarskoj ali i voćarskoj proizvodnji te hidroponski uzgoj kao nova tehnologija koja osigurava visoke prinose, ali zahtijeva i adekvatno obrazovanje, što većina poljoprivrednika nema. S druge strane, projektom se želi ojačati kapaciteti strukovnih škola stručnim usavršavanjima nastavnika, ne samo iz spomenutih sadržaja nego i suvremenih odgojno-obrazovnih metoda poučavanja za osiguravanje stjecanja modernih kompetencija učenika.

Svi partneri prepoznali su važnost ulaganja u modernizaciju postojećih obrazovnih sadržaja kako bi se učenicima pružile suvremene kompetencije koje će im omogućiti bolji položaj na tržištu rada. 

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Edukacije u sklopu projekta Modernizacija kurikuluma za poljoprivredni sektor (galerija)
Autor: Krasnodor Mikša, 14. 1. 2016.

 

 

Nastavnici škole sudjelovali su tijekom studenog i prosinca na nekoliko edukacija i studijskom putovanju u Padovu u sklopu projekta Modernizacija kurikuluma za poljoprivredni sektor.


Nakon uspješno odrađenog II. modula, stručni tim je uspješno završio i III. trodnevni modul edukacija za modernizaciju kurikuluma u Topuskom od 3. do 5. prosinca 2015. Ovom edukacijom postavljeni su temelji za uspješnu modernizaciju standarda zanimanja, standarda kvalifikacije i kurikuluma poljoprivrednog tehničara-općeg. Svi sudionici su aktivno sudjelovali te već započeli s modernizacijom nakon čega će slijediti i samo pilotiranje. Sudionici su iskazali veliko zadovoljstvo sadržajem edukacija, ali i pristupom te suradnjom nastavnika i poslodavaca. 

Edukacija iz analize vina

Dana 7. prosinca 2015. započele su edukacije analize vina koje provodi Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za vinarstvo i vinogradarstvo. Na edukacijama su sudjelovali nastavnici iz  Srednje škole Dragutina Stražimira i Srednje škole Bedekovčina, jedan član Udruge proizvođača marke vina Kraljevina Zelina te jedan član iz Grada Svetog Ivana Zeline. Sudionici su prošli usavršavanje za provođenje osnovne fizikalno-kemijske analize vina u trajanju od 4 dana.

Studijski posjet u Italiju

Od 15. do 20. studenog 2015. održan je studijski posjet u Padovu, Italiju na kojemu je sudjelovalo 17 sudionika – nastavnika, ravnatelja, predstavnika partnera i OPG-a. Sudionici su posjetili strukovnu školu Duca degli Abruzzi u Padovi te poljoprivredna gospodarstva u okolici Padove.

Sudionici su prisustvovali predavanjima na temu školskog strukovnog sustava u Italiji, te specifična stručna predavanja na temu vinarstva i vinogradarstva u Italiji, vrstama orezivanja vinograda, prednostima i manama hidroponskog uzgoja povrća. Sudionici su obišli i školu kao pravi primjer dobre prakse uspješne poljoprivredne škole koja posjeduje vlastiti povrtnjak, voćnjak, vinograd, staju s kravama muzarama, siranu, vinariju, plastenike te uzgoj autohtonih padovanskih kokoši, ali i suvremeno opremljene laboratorije za analizu vina i tla. Sudionici su također imali i praktične vježbe određivanja kiselosti u hranjivim otopinama za hidroponski uzgoj.

Osim posjeta školi, sudionici su obišli i tvrtke iz područja uzgoja povrća te vinarstva i vinogradarstva. Posebno zanimljiva je bila tvrtka koja se bavi plasteničkim uzgojem salate na čak 15 hektara, dok na otvorenom posjeduje još 35 hektara. Nadalje su sudionici obišli i tvrtku koja se na 1 hektar bavi isključivo hidroponskim uzgojem salate i bosiljka u kojoj su imali i priliku saditi presadnice bosiljka. U vinariji Colli Euganei sudionici su vidjeli kako funkcionira zadruga vinara koja broji preko 700 članova. U zadruzi su obišli i suvremeno opremljen laboratorij za analizu vina te analizirali jedan uzorak vina.

Edukacije nastavnika za kurikularno planiranje

Ukupno 23 nastavnika iz Srednje škole Bedekovčina i Srednje škole Dragutina Stražimira uspješno su odradili edukacije za kurikularno planiranje u trajanju od 9 dana, od kojih su po tri dana održana u obje škole te u Topuskom. Nastavnici su se upoznali s metodologijom izrade standarda zanimanja, standarda kvalifikacije i kurikuluma prema Hrvatskom kvalifikacijskom okviru te su je primijenili na praktičnim primjerima. Sudionici su bili zadovoljni radom s kolegama iz drugih škola te su se time ojačale veze između dvije škole partnera na projektu. 

Galerija.

Mirjana Hudi – Vlahek, dipl.ing.agr.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju