preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

Login

MOPS – Modernizacija kurikuluma za suvremen i održiv poljoprivredni sektor

Srednja škola Bedekovčina, zajedno s Gradom Svetim Ivanom Zelinom, Zagrebačkom županijom i Udrugom proizvođača marke vina „Kraljevina Zelina“, postala je partner Srednjoj školi Dragutina Stražimira koja je dobila bespovratna sredstva iz ESF-a za projekt MOPS – Modernizacija kurikuluma za suvremen i održiv poljoprivredni sektor koji je u cijelosti financiran kroz Europski Socijalni Fond (ESF) u iznosu od 1.575.558,30 kuna. Provedba projekta je počela 1. svibnja 2015. i trajat će do 30. travnja 2016.

Cilj je projekta modernizirati i pilotirati kurikulum poljoprivrednog tehničara-općeg sadržajima za hidroponski uzgoj biljaka te za analizu vina i analizu tla, koji će biti temeljeni na suradnji s poslodavcima i socijalnim partnerima kako bi se stvorili relevantni ishodi učenja. Upravo je analiza vina i tla uočena kao ključna za osiguranje kvalitete u vinogradarskoj, ratarskoj ali i voćarskoj proizvodnji te hidroponski uzgoj kao nova tehnologija koja osigurava visoke prinose, ali zahtijeva i adekvatno obrazovanje, što većina poljoprivrednika nema. S druge strane, projektom se želi ojačati kapaciteti strukovnih škola stručnim usavršavanjima nastavnika, ne samo iz spomenutih sadržaja nego i suvremenih odgojno-obrazovnih metoda poučavanja za osiguravanje stjecanja modernih kompetencija učenika.

Svi partneri prepoznali su važnost ulaganja u modernizaciju postojećih obrazovnih sadržaja kako bi se učenicima pružile suvremene kompetencije koje će im omogućiti bolji položaj na tržištu rada. 

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Nove aktivnosti u MOPS-u
Autor: Krasnodor Mikša, 26. 4. 2016.

 

 

Privode se kraju aktivnosti po projektu Modernizacija kurikuluma za poljoprivredni sektor - posjet Zelini i Slavonskom Brodu.


Nakon što su učenici zelinske škole posjetili našu, učenici 4. P razreda u dva navrata su posjetili Srednju školu Dragutina Stražimira gdje su odradili dio vježbi iz vinarstva, posjetili Pokušalište Zavoda za voćarstvo Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo te obišli vinograde i podrum obitelji Kos, u koji su bili uključeni i učenici 3. P. Prošli tjedan obišli su praktikume iste škole i posjetili Mljekaru Euromilk u Beloslavcu. Upoznali su se s tehnologijom prerade mlijeka, proizvodnje mliječnih proizvoda te marketingom istih.

Danas su zajedno s kolegama iz zelinske škole bili u posjetu Srednjoj školi M.A. Reljkovića u Slavonskom Brodu, upoznali se s funkcioniranjem škole, razgledali praktikume i laboratorije. Posebno interesantan je bio onaj za razmnožavanje tehnikom "in vitro" jer tako nešto mi u školi nemamo. Osim stručnih sadržaja bilo je i vremena za upoznavanje i druženje s vršnjacima.

Galerija.

Mirjana Hudi-Vlahek, dipl.ing.agr.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju