preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

Login

MOPS – Modernizacija kurikuluma za suvremen i održiv poljoprivredni sektor

Srednja škola Bedekovčina, zajedno s Gradom Svetim Ivanom Zelinom, Zagrebačkom županijom i Udrugom proizvođača marke vina „Kraljevina Zelina“, postala je partner Srednjoj školi Dragutina Stražimira koja je dobila bespovratna sredstva iz ESF-a za projekt MOPS – Modernizacija kurikuluma za suvremen i održiv poljoprivredni sektor koji je u cijelosti financiran kroz Europski Socijalni Fond (ESF) u iznosu od 1.575.558,30 kuna. Provedba projekta je počela 1. svibnja 2015. i trajat će do 30. travnja 2016.

Cilj je projekta modernizirati i pilotirati kurikulum poljoprivrednog tehničara-općeg sadržajima za hidroponski uzgoj biljaka te za analizu vina i analizu tla, koji će biti temeljeni na suradnji s poslodavcima i socijalnim partnerima kako bi se stvorili relevantni ishodi učenja. Upravo je analiza vina i tla uočena kao ključna za osiguranje kvalitete u vinogradarskoj, ratarskoj ali i voćarskoj proizvodnji te hidroponski uzgoj kao nova tehnologija koja osigurava visoke prinose, ali zahtijeva i adekvatno obrazovanje, što većina poljoprivrednika nema. S druge strane, projektom se želi ojačati kapaciteti strukovnih škola stručnim usavršavanjima nastavnika, ne samo iz spomenutih sadržaja nego i suvremenih odgojno-obrazovnih metoda poučavanja za osiguravanje stjecanja modernih kompetencija učenika.

Svi partneri prepoznali su važnost ulaganja u modernizaciju postojećih obrazovnih sadržaja kako bi se učenicima pružile suvremene kompetencije koje će im omogućiti bolji položaj na tržištu rada. 

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Završetak projekta MOPS
Autor: Krasnodor Mikša, 1. 6. 2016.

 

 

Nakon godine dana završio je projekt Modernizacija kurikuluma za poljoprivredni sektor završnom konferencijom koja je održana 29. travnja 2016. 


Na konferenciji su sudjelovali predstavnici svih partnera, kao i nastavnici, učenici te ostali dionici. Istaknuta je važnost projekta, kako za Školu Dragutina Stražimira tako i za partnere i lokalnu zajednicu. Ravnateljica Roguljić zahvalila se svim partnerima na pomoći i sudjelovanju, a posebno Srednjoj školi Bedekovčina čiji su nastavnici sudjelovali na svim aktivnostima. Ravnatelj Radman istaknuo je da je sudjelovanje bilo vrlo korisno za nastavnike Srednje škole Bedekovčina te da su nastavnici stekli nove kompetencije iz područja hidropornije, analize tla i analize vina. Partneri su se složili da je potrebno više ovakvih projekata te da će se suradnja nastaviti i dalje.

   

U ime Zagrebačke županije konferenciji je prisustvovala pročelnica upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Gordana Županac koja je izjavila: "Prekrasan projekt, europska sredstva i tim ljudi, svaki je na svoj način pridonio uspjehu projekta. Lako je nama u Županiji bilo podržati ga, ali upravo ljudi u ovoj školi su ti koji su zaslužni njegovo provođenje i uspješni završetak. Ovaj bi projekt vrlo mnogo trebao značiti ovoj zajednici, jer upravo znanje je najznačajniji resurs zajednice, a samo znanje može pomoći unaprijediti sve segmente neke zajednice. Proizvodnja hrane danas je najljepše i najkompleksnije zanimanje, jer bez svega ostalog možda bismo i mogli, ali bez vode i hrane nema života".

Mirjana Hudi Vlahek

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju