preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

Login

Zdrave vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Movember (galerija+Press Clipping)
Autor: Krasnodor Mikša, 11. 11. 2018.

 

I ove su godine učenici i nastavnici Srednje škole Bedekovčina, ponajviše 5. Ma razred (medicinske sestre opće njege / medicinski tehničari opće njege), organizirali nekoliko akcija i predavanja tijekom mjeseca studenog vezanih uz preventivno-zdravstvenu akciju Movember.


Movember se obilježava tijekom cijelog mjeseca studenog i to tako da se muškarce potiče na puštanje brade i brkova kako bi time metaforički promijenili lice zdravlja muškaraca i osvijestili sve ljude, pogotovo muškarce, o najčešćim opasnostima za zdravlje svakog muškarca: rak prostate i testisa te samoubojstvo.

Prema informacijama Hrvatske lige protiv raka, drugi je najčešći zloćudni tumor u Hrvatskoj (dijeli drugo mjesto s rakom debelog crijeva i rektuma), a pojavljivanje raka prostate naglo se povećava kod muškaraca nakon 50. godine života. Sama prostata je žlijezda koja se nalazi na bazi ili vratu mokraćnog mjehura, a rizik od pojave raka povećavaju spolno prenosive infekcije, pušenje i prehrana bogata zasićenim mastima.  

   

Zbog svega toga, učenici su, zajedno sa svojim nastavnicima Šteficom Sukreški i Krasnodorom Mikšom, započeli akciju Movember zajedničkim slikanjem s pravim ili papirnatim brkovima. Napravljen je i edukativni pano te podijeljene brošure, učenički rad, preko kojih svi učenici i nastavnici mogu dobiti osnovne informacije o akciji i što ona predstavlja za svakog muškarca, a naglasak je stavljen na pravovremenu reakciju koja je važan faktor kod svih bolesti. Na kraju mjeseca bit će za sve učenike i nastavnike održano i predavanje doktora specijalista.

Rak prostate i ostale zdravstvene poteškoće koje nam najviše donosi suvremeni način života možemo prevenirati redovitim pregledima i brigom za vlastito zdravlje. Sam rak prostate možemo prepoznati uz prve simptome: pregled kod liječnika na prostata spečifični antigen (PSA), kvržica u prostati, poteškoće pri mokrenju i pojava krvi u mokraći. Kako bi spriječili neželjene operacije, zračenja i terapije, muškarci stariji od 40 godina trebali bi redovito ići na pregled.

Galeriju priprema i događanja vezanih uz Movember možete vidjeti na službenoj stranici Srednje škole Bedekovčina na Facebooku.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju